شفابخش مثل «آنغوزه»/ بازار چند هزار ميلياردي «طلاي کوير» در دست هندي‌ها


گياه «آنغوزه» يا همان «طلاي کوير» يکي از محصولات ارزشمندي است که 99 درصد آن به صورت فله‌اي و با قيمت بسيار ارزان در بشکه‌هاي في و حلب‌هاي روغن 30 تا 75 کيلويي به کشور هندوستان صادر مي‌شود.


شفابخش مثل «آنغوزه»/ بازار چند هزار ميلياردي «طلاي کوير» در دست هندي‌ها





خبرگزاري فارس- خراسان‌جنوبي؛ در استاني زندگي مي‌کنيم که به لحاظ بارش باران جزو فقيرترين استان‌هاي کشور است. جايي که از شمال و جنوب و غرب با بيابان و کوير محاصره شده و مردمانش به رغم همه محدوديت‌ها همتي بلند دارند و با حفر کيلومترها از اعماق زمين، آب را خارج کرده و امورات زندگي و کشاورزي خود را با همين اندک آب مي‌گذرانند.


خراسان‌جنوبي استان کويري است اما سرزميني است که در دل خود ثروت‌هاي نهفته زيادي دارد، از معادن و طلاي سرخش بگير تا گياهان دارويي که چند سالي است مورد استقبال مردم  و البته سرمايه‌گذاران و کارآفرينان قرار گرفته است.


وجود بيش از 1300 گونه گياه دارويي ظرفيت خوبي را براي استان فراهم کرده است و در سال‌هاي اخير بسياري از مردم به سمت درمان از طريق گياهان دارويي و طب سنتي روي آورده‌اند و کارگاه‌هاي خانگي و فرآوري محصولات گياهان دارويي و عرقيجات افزايش يافته است.



صادرات‌فله‌اي و دستان خالي از بازار جهاني



با وجود اين همه تنوع گياهان دارويي در خراسان‌جنوبي اما اين محصولات هنوز نتوانسته‌اند جايگاه خود را در اقتصاد استان پيدا و بيشتر اين محصولات به صورت فله و خام به خارج استان ارسال مي‌شود



 


با وجود اين همه تنوع گياهان دارويي در خراسان‌جنوبي اما اين محصولات هنوز نتوانسته‌اند جايگاه خود را در اقتصاد استان پيدا کنند و بيشتر اين محصولات به صورت فله و خام به خارج استان و کشور فرستاده مي‌شود و پولي که در قبال آن دريافت مي‌شود حتي يک صدم و يا يک دهم ارزش محصول هم نيست.


خراسان‌جنوبي بهشت گياهان دارويي نام گرفته طوري که عطر اين گياهان با قدم گذاشتن در هر کوه و دشتي مشام را نوازش مي‌دهد و  با فرارسيدن بهار هم عده زيادي به کوه ودشت رفته و به جمع‌آوري اين گياهان مي‌پردازند و صاحبان عطاري‌ها هم اين گياهان را خريداري کرده و در مغازه‌هايشان به‌صورت فله‌اي به فروش مي‌رسانند.


از سوي ديگر برداشت بي‌رويه گياهان دارويي منجر به آسيب ديدن پوشش گياهي منطقه و کمياب شدن برخي گونه‌ها از اين گياهان ارزشمند شده است که درصورت مديريت نه تنها اين پوشش حفظ خواهد شد بلکه فرصتي براي ايجاد ارزش افزوده و اشتغال مي‌شود.


اين در حالي است که کارشناسان براين باورند که بي توجهي به برداشت بي‌رويه گياهان دارويي مثل زيره، آنغوزه و آويشن مي‌تواند به دليل تکثير کند آن‌ها در نهايت منجر به حذف اين نوع گياهان ارزشمند از منطقه شده و به جاي خلق ثروت جابجايي معنادار روستاها را دامن بزند.



از «طلاي کوير» چه مي‌دانيد؟


گياه «آنغوزه» يا همان طلاي کوير يکي از اين محصولات ارزشمند است که با بيش از 600 خواص دارويي و درماني، گنجينه‌اي با ارزش در دل کوير محسوب مي‌شود و سالانه بيش از 60 تن آنغوزه در خراسان‌جنوبي برداشت مي‌شود.


گياه آنغوزه به نام‌هاي فارسي خوراکما، آنگوزاکما و کورن کما، بوته‌اي بزرگ، علفي و چند ساله است که ارتفاع آن گاهي به 2.5 متر مي‌رسد، ساقه آن نسبتاً محکم و ضخيم با سطحي خشن است، برگ‌هاي بزرگ و ضخيم دارد به‌طوري که طول آن‌ها تا 60 سانتي‌متر مي‌رسد.


اين گياه افزون بر خواص دارويي گوناگون داراي کاربردهاي اقتصادي چشمگيري در صنعت داروسازي است و با وجود اين که در سال‌هاي گذشته برداشت بي‌رويه آنغوزه اين گياه مفيد را در معرض خطر نابودي قرار داده اما همه ساله در مراتع استان بذرپاشي و کشت مي‌شود.



عدم بهره‌برداري از گنجينه‌هاي نهفته


«محسن پويان» مدير مجتمع تحقيقات گياهان دارويي جهاد دانشگاهي خراسان‌جنوبي در گفت‌وگو با فارس، گفت: بيش از يک هزار و 300 گياه خودرو در اين استان وجود دارد که 60 درصد آن‌ها پتانسيل توليد داروي گياهي را دارند اما متأسفانه از اين پتانسيل هيچ بهره‌برداري نمي‌شود.



گياهان دارويي در اين استان هنوز به شکل 200 سال قبل توسط افرادي از روستاها جمع‌آوري مي‌شود و کم کم به بازار تزريق مي‌شود؛ نه چيزي عايد جمع‌آوري کننده و نه چيزي عايد اقتصاد استان مي‌شود



 


وي بيان داشت: گياهان دارويي در اين استان هنوز به شکل 200 سال قبل توسط افرادي از روستاها جمع‌آوري مي‌شود و کم کم به بازار تزريق مي‌شود که نه چيزي عايد جمع‌آوري کننده و نه چيزي عايد اقتصاد استان مي‌شود.


مدير مجتمع تحقيقات گياهان دارويي جهاد دانشگاهي خراسان‌جنوبي ادامه داد: خراسان‌جنوبي جزو پنج استان برتر کشور در زمينه توليد گياهان دارويي است اما هيچ سرمايه‌گذاري در زمينه مطالعات گياهان دارويي آن انجام نشده که اين موضوع ضعف محسوب مي‌شود، به علاوه امروز بازارهاي عربي طالب محصولات گياهان دارويي هستند اما بايد عرضه و صادرات آن به روش بين‌المللي و با برندسازي مناسب باشد.


پويان اضافه کرد: در ايران از صنعت گياهان دارويي آن‌طور که شايد و بايد استفاده نمي‌شود اين درحالي است که تجارت گياهان دارويي در سال 2050 به پنج تريليون دلار خواهد رسيد که در اين ميان سهم ايران به‌عنوان کشوري که در گياهان دارويي قدمت آن بسيار زياد است، چقدر خواهد بود.



صنعت گياهان دارويي؛ ظرفيتي درآمدزا



توجه به صنعت گياهان دارويي يکي از راه‌هاي تکيه به اقتصادي غير وابسته به نفت است



 


وي با تأکيد بر اينکه تا زماني که مطالعات گياهان دارويي فقط در قالب کتاب ارائه شود هيچ سود اقتصادي از آن‌ها به‌دست نمي‌آيند و تنها عملياتي شدن اين مطالعات مي‌تواند سودآور و مفيد واقع شود، عنوان کرد: توجه به صنعت گياهان دارويي يکي از راه‌هاي تکيه به اقتصادي غير وابسته به نفت است.


مدير مجتمع تحقيقات گياهان دارويي جهاد دانشگاهي خراسان‌جنوبي با اشاره به اينکه از گياه کما صمغ زريني به دست مي‌آيد که در طب گياهي، آنغوزه نام دارد، عنوان کرد: اين گياه که به نام‌هاي آنغوزه، انگژد، حلتيت، صمغ‌الانجدان، انگدان و کمات نيز شناخته مي‌شود، طبيعتي گرم و نسبتا خشک دارد.


خواص آنغوزه


پويان با بيان اينکه براي درمان بيماري هيستري از آنغوزه استفاده مي‌شود، اضافه کرد: آنغوزه ضد کرم‌هاي انگلي بوده و ملين است، اين گياه در درمان جوش و دمل کاربرد دارد و براي تسکين درد کمر و رفع تشنج مفيد است.


وي با اشاره به اين‌که آنغوزه محرک تنفس و برطرف‌کننده ناراحتي‌هاي تنفسي است، اظهار داشت: اين گياه براي درمان ناخنک چشم کاربرد داشته و براي درمان صرع و اختلالات عصبي مفيد است.


اين پژوهشگر گياهان دارويي عنوان کرد: براساس تحقيقات آزمايشگاهي تمام خواص آنغوزه احصا شده است اما تاکنون در زمينه فرآوري و کابرد آن در صنعت داروسازي اقدامي نشده است.



بايد از خام‌فروشي اين گياه جلوگيري شود چراکه با فرآوري اين گياه دارويي مي‌توان ارزش اقتصادي چند برابري را از اين محصول داشته باشيم



 


پويان با تأکيد بر اينکه نياز است با حمايت دولت، سرمايه‌گذار براي فرآوري آنغوزه ورود پيدا کند تا از خام‌فروشي آن جلوگيري شود، مطرح کرد: با فرآوري اين گياه دارويي مي‌توان ارزش اقتصادي چند برابري را از اين محصول داشته باشيم.



درآمدزايي 70 ميلياردي


«عليرضا نصرآبادي» مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان‌جنوبي در گفت‌وگو با فارس، اظهار داشت: رويشگاه اصلي آنغوزه متعلق به شرق کشور است و در استان‌هاي کرمان، اصفهان و يزد نيز رويشگاه‌هايي از اين محصول وجود دارد.


وي بيان داشت: اما به لحاظ سطح زير کشت در خراسان‌جنوبي با توجه به 22 رويشگاه که عمدتاً در شهرستان‌هاي طبس، فردوس قاين و نهبندان است مي‌توان گفت بيشترين سطح را در خراسان‌جنوبي با 100 هزار هکتار داريم.


مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان‌جنوبي از فعاليت 3 هزار نفر در زمينه جمع‌آوري محصول آنغوزه در استان خبر داد و عنوان کرد: برداشت آنغوزه براي بهره‌برداران حدود 70 ميليارد تومان درآمدزايي دارد.


صادرات فله‌اي در حلب‌هاي روغن!



99 درصد آنغوزه به صورت فله‌اي و با قيمت بسيار ارزان در بشکه‌هاي في و حلب‌هاي روغن 30 تا 75 کيلويي به کشور هندوستان صادر مي‌شود



 


نصرآبادي مطرح کرد: سالانه به طور متوسط 36 تن شيرابه آنغوزه از مراتع استان برداشت مي‌شود که 99 درصد آن به صورت فله‌اي و با قيمت بسيار ارزان در بشکه‌هاي في و حلب‌هاي روغن 30 تا 75 کيلويي به کشور هندوستان صادر مي‌شود.


وي گفت: سال گذشته حدود 70 تن انواع محصولات دارويي و صنعتي در سطحي معادل 100 هزار هکتار از جمله، آنغوزه، آويشن و غيره در استان برداشت و به خارج از کشور و يا ساير استان‌ها صادر شده که اشتغال حاصل از اينگونه فعاليت‌ها حدود يک هزار خانوار است.



غفلت از بازار ثروت‌آفرين آنغوزه



براي فرآوري آنغوزه نه تنها در استان ما بلکه در کشور نيز هنوز هيچ برنامه‌ريزي وجود ندارد



 


مديرکل منابع طبيعي و آبخيزداري خراسان‌جنوبي با اشاره به اينکه براي فرآوري آنغوزه نه تنها در استان ما بلکه در کشور نيز هنوز هيچ برنامه‌ريزي وجود ندارد، عنوان کرد: اين محصول به کشورهاي هند و آلمان صادر مي‌شود و در آنجا به دارو و ادويه و حتي آفت‌کُش تبديل مي‌شود.


نصرآبادي به کاهش 50 درصدي بارندگي نسبت به سال گذشته و تأثيرات آن بر توليد آنغوزه اشاره و تبيين کرد: بهره‌برداري از انواع گياهان دارويي از قبيل آنغوزه شيرين و آويشن طي سال 1400 به علت خشکسالي ممنوع است.


وي گفت: آنغوزه خراسان جنوبي به دليل خاص بودن رويشگاهش و شرايط آب و هوايي نسبت به ديگر نقاط کشور شيرين‌تر و با کيفيت‌تر است و امسال به دليل شرايط خاص خشکسالي برداشت اين محصول ممنوع شده است و تنها راه حفظ و ماندگاري اين محصول عدم برداشت آن است.



و اما.


در حال حاضر کشور ايران به عنوان کشوري چهار فصل داراي بيش از 8 هزار گونه گياه دارويي است و در اين بين استان خراسان‌جنوبي با دارا بودن بيش از 1300 گونه گياه دارويي از استان‌هاي غني در زمينه گياهان دارويي است.


طبق آمار، تنها کمتر از نيم درصد تجارت جهاني گياهان دارويي در اختيار ايران است و فرصت‌هاي موجود در اين حوزه با وجود توصيه‌هاي فراواني که به اقتصاد مقاومتي و فاصله گرفتن از اقتصاد نفتي مي‌شود، مورد استفاده و توجه کشاورزان و ساير مردم قرار نمي‌گيرند.


از آنجايي که خام‌فروشي يکي از مشکلات اصلي در عرصه صادرات گياهان دارويي است لذا گياه شفادهنده آنغوزه نيازمند نسخه شفابخش است چراکه کشورهايي نظير هندوستان که آنغوزه ايران به آن صادر مي‌شود با اندکي فرآوري، ارزش افزوده‌اي بيش از 50 برابر قيمت خريد دارند و سود بسيار زيادي از آن مي‌برند.


براساس نظر کارشناسان گياهان دارويي با فرآوري، مي‌توان ارزش اقتصادي چند برابري را از اين محصول داشته باشيم اما تاکنون هيچ‌گونه طرحي براي فرآوري اين محصول در استان ارائه نشده است و انتظار مي‌رود مسئولان با پژوهش‌هاي علمي، خواص گوناگون آن را استخراج و براي فرآوري اين محصول چاره‌انديشي کنند.


انتهاي پيام


روايت سقوط تدريجي طلبه اخراجي/ مثل عليمحمد باب به خارجيها وصل بو

درس تاريخ به ايرانيها در جنگ جهاني دوم؛ «امنيت نباشد، نان نيست»!

از قضا آقاي رئيس جمهور واژه را درست ادا کرده است اخيرا کليپي از

شفابخش مثل «آنغوزه»/ بازار چند هزار ميلياردي «طلاي کوير» در دست

شفابخش مثل «آنغوزه»/ بازار چند هزار ميلياردي «طلاي کوير» در دست

*درسي براي همه*?????? ???? *کساني که از تاريخ عبرت نگيرند مجبور

اين عکس ها با جان عکاسانشان بازي کردند! + عکس در دنياي امروز از

دارويي ,گياهان ,آنغوزه ,استان ,مي‌شود ,گياه ,گياهان دارويي ,اين محصول ,است و ,اين گياه ,است که ,مجتمع تحقيقات گياهان ,جهاد دانشگاهي خراسان‌جنوبي ,صنعت گياهان دارويي ,مدير مجتمع تحقيقات

مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها

dizipl هر فایلی لازم دارید رو ما داریم! دو سوته خرید کن تحویل بگیر baharhastibakhsh مطالب اینترنتی love معمارگونه مطالب اینترنتی jaaviid